Lombok

Efter tre dagar på Gili så åkte vi över till Lombok en kortare båt färd till deras hamn. Vi hade hyrt en bli med chaufför ( enda sättet att ta sig runt) som skulle ta oss till vattenfallen i Sanaru. Vår chaufför stannade vid ett av alla tusentals risfält där det var några som arbetade, så vi fick gå dit å ta lite kort och kolla hur dom jobbade. Shit vilket slit göra! Dom som arbetade nu planterade risplantor för hand, vilket innebär väldigt mycket böjande för ryggen. Från plantering tar det ca 3 månader innan dom kan skörda riset. Varje risfält är 100*100 meter och kan skördas som bäst 2ggr per år om det vart mycket nederbörd. För ett fält får bonden ca 6000:- å då ska det tilläggas att dom lägger ner en heldel pengar tid och kraft för att få dessa pengar.. Fattar inte att ris är så billigt..  Sen är medel lönen i månaden här ca 700;-.. Jag å Sandra har det som veckobudget här å klara oss knappt på det. 

Hursomhelst så kom vi till vattenfallen och vår chaufför tog med oss på en guidad tur. När vi kom till det första så var det massor av lokalbefolkning där, verkar vara en samlingsplats för familjer å vänner. Iallafall så hann vi knappt komma ner innan vi blir fotade och ska ställa upp på gruppbilder. Även en heldel smygfoton tas.. Haha ja vad ska man säga, vi fick känna oss lite fina trotts att vi inte kunde känna oss mer svettiga å äckliga pga värme å slitna genomblöta kläder. Sen gick vi till ett annat vattenfall då fick vi korsa en dröm flod och leka apor när vi hopade mellan stenar å klippor. När vi kom fran så fick vi veta att två personer var fast bakom vattenfallet, finns en grotta bakom och på nått sätt hade dom tagit sig dit men kunde inte ta dig tillbaka, så var en stor räddningsaktion med trädplanka som var fast virad på en lian lina. Stod å kolla kanske 10 min men sen ledsna vi och gick tillbaka, det löste sig nog. Sen pkte vi ner till Sengaggi och käka lite middag och sen hitta vi ett boende för 60:- för ett rum inkl frukost. 

Igår måndag så åkte vi ner till Kuta Lombok som ligger längst ner på ön. Så ni bor vi ett sten kast från stranden och här finns det tydligen massa bar surfställen. Där vi bor så står minst en surfbräda utanför varje rum. Vi tog oss en lång promenad till en annan strand och hittade kor getter och en massa hundar påvägen.
Är väldigt fint här måste jag säga, en lugn å skön stämning men är ändå liv å rörelse. Senare idag sla vi hyra en moppe  å utforska omgivningen och sedan upp på ett berg för att kolla solnedgången :) Tjingeling! 

Kommentera här: